Merhabalar ,
Bugün sizlerle Mercimek köftelerimi paylaşayım dedim.Ama fark ettim ki bu aralar yemeğe yoğunlaştım galiba.Yakında değişik DIY tasarım fikirlerimi beğenilerinize sunacağım ama o zamana kadar yemek tariflerine devam:)
Mercimek köftesinin tarifini Cahide Jibek'in internet sitesinden aldım ve denedim, bu tarifi favori tariflerimden oldu diyebilirim.Dilerseniz oradan da yapılışına bakabilirisiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 orta boy patates
- 1.5 su bardağı köftelik bulgur
- 4 su bardağı su
- 1 iri soğan
- 2 diş sarmısak
- 1 yemek kaşığı biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım demet maydanoz
- Zeytinyağı
- Kimyon, reyhan, yenibahar,
- 1 limon veya 1 yemek kaşığı nar ekşisi
YAPILIŞI :
- Mercimeği yıkayıp tencereye alın. patatesi soyun ve iri iri doğrayarak ekleyin.
- üzerine 4 su bardağı suyu koyup, mercimek ve patates iyice yumuşayana kadar pişirin
- Diğer tarafta bulguru yoğurma kabına alın ve mercimeği suyuyla beraber bulgurun üzerine dökün.
- Patatesleri henüz sıcakken ezip karıştırın.
- Üzerini örtün ve bulgurun yumuşamasını bekleyin.
- Diğer tarafta soğanı küçük doğrayıp tavaya alın. Yağla beraber pembeleşene kadar kavurun
- Salçasını katıp eritin. Sarmısağı küçük doğrayın. Baharatlarını, ekşisini ekleyip altını kapatın.
- Bu sosu ıslanan bulgurun üzerine döküp, elinizi yakmadan yavaş yavaş yoğurun.
- Maydanozu ince kıyıp ilave edin.
- Çiğköfte sıkar gibi köfteler sıkın.
- Marul döşenmiş servis tabağına dizip servis edin.
NOT:Bir de ben reyhanı yazın alıp kurutuyorum nane gibi sonra onu kısırda, dolmalarda da kullanıyorum .Bi şey daha aklıma gelmişken ekleyim dereotunu da kurutup poğaçaların üzerine kullanabilirsiniz susam gibi çok güzel oluyor(konuyla ilgisi yok ama:))
Bu tarifi yapıp sevdiklerinizle paylaşmanız dileğiyle....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder